Ekonomik yavaşlamanın başlıca nedenlerinden biri olarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2 Nisan'da açıkladığı gümrük vergileri ve sonrasında yaşanan ticaret anlaşmazlıkları gösterildi.
Dünya Bankası Baş Ekonomisti Indermit Gill, raporda şu değerlendirmeyi yaptı:
“Uluslararası ticari uyuşmazlıklar, özellikle de gümrük politikalarına yönelik belirsizlikler, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana küresel yoksulluğu azaltmada ve refahı artırmada rol oynayan birçok politikayı tehdit ediyor.”
Raporda ayrıca büyüme tahminlerine ilişkin güncellemeler de yer aldı.
ABD için büyüme tahmini, Ocak ayında yüzde 2,3 iken şimdi yüzde 1,4 olarak revize edildi.
Euro Bölgesi'nin büyüme tahmini 0,3 puan,
Japonya’nın ise 0,5 puan düşürüldü.
Çin için yapılan büyüme öngörüsünde ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi.
İyimser Senaryo: Gerilimler Azalırsa Büyüme Hızlanabilir
Raporda ayrıca, ABD-Çin arasında süren ticaret müzakerelerinin olumlu sonuçlanması ve ek gümrük vergilerinin artmaması halinde, küresel büyümenin yeniden hız kazanabileceği belirtildi. Ancak bu olumlu senaryonun gerçekleşmemesi, yani ticaret kısıtlamalarının sürmesi ya da politika belirsizliğinin derinleşmesi halinde, küresel finansal piyasalarda stresin artabileceği ve büyüme görünümünün daha da zayıflayabileceği uyarısı yapıldı.




