Kartal'da bulunan Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, korona virüs teşhis ve tedavisinde gösterdiği performans ve başarı ile dünyaya örnek sağlık kuruluşlarımız arasına girdi.
Sağlık Bakanlığı'nın, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Pandemi" alarmına geçmesi sonrası İstanbul'da belirlediği merkez hastanelerden biri olarak duyurduğu kuruluşun Başhekimi Prof. Dr. recep demirhan yaptığı açıklama ile süreci ve bu süreçte hastanelerinin nasıl başarıya ulaştığını detayları ile anlattı.
İşte o açıklama...

Sağlık Bakanlığı'nın, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Pandemi" alarmına geçmesi sonrası İstanbul'da belirlediği merkez hastanelerden biri olarak duyurduğu kuruluşun Başhekimi Prof. Dr. recep demirhan yaptığı açıklama ile süreci ve bu süreçte hastanelerinin nasıl başarıya ulaştığını detayları ile anlattı.
İşte o açıklama...

Prof. Dr. Recep Demirhan / Kartal Dr. lütfi kırdar eğitim ve araştırma hastanesi Başhekimi
İstanbul’un en büyük hastanelerinden biri olan kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1.000 yataklı olup, 210 yoğun bakım yatağına sahip ve 3.700 sağlık çalışanı ile sağlık hizmeti sunmaktadır.
Muayene Odaları
10 Mart 2020 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi hastanesi olarak ilan edildikten sonra hastanemizde yatan ve taburculuğu uygun olan hastalarımızı taburcu ettik. Bir yandan 60 yataklı yeni bir Yoğun Bakım Ünitesi oluşturarak eksik cihazlar temin edildi ve bu yoğun bakım ünitesine hasta alımına başlandı. Ayrıca 10 korona virüs polikliniği açılarak hastaların beklemeden muayenesi sağlandı.
Pandemi hastalarına özel Radyoloji ve Tomografi alanları ayrıldı. Hastanemizde 31 klinikte 500 pandemi hasta yatağı oluşturularak korona virüs hastalığının takip ve tedavisinin yapıldığı önemli bir merkez haline geldi.
112 Acil Servis Ekipleri hastaların en önemli yardımcısı
Aynı zamanda, 112 ambulansları ile hastanemize İstanbul’ un her ilçesinden sürekli hasta sevk edilmeye başlandı.
25 Mart 2020 tarihi itibariyle hem korona virüs polikliniğine başvuran hasta sayımızda hem yatan hasta sayımızda gözle görülür bir artış meydana geldi. Pandemi klinikleri tamamen doldu. Bir yandan yeni yataklı klinikler oluşturulmaya çalışılırken bir yandan da yatan hastaların tedavi süreçleri hızla tamamlanıp yeni yatak yerleri açılarak bu sorun çözüldü.
PCR Laboratuvarı
Günde 3000 PCR testi yapılabiliyor
Hasta sayısının artışı ile PCR Laboratuvarı eksikliğimizi fark ettik. Sayın Sağlık Bakanımızın talimatları ve TÜSEB’ in desteği ile 3 gün içinde PCR Laboratuvarını kurduk. Şu an itibariyle laboratuvarda günlük 3.000 test çalışabiliyoruz. Artık alınan test numunelerin sonuçlarını aynı gün içinde verebiliyoruz.
10 Mart 2020’ den bugüne kadar toplam 28.135 korona virüs polikliniği yapılmış olup, 19.857 hastaya PCR testi uygulanmıştır. Bu test sonuçlarından 3.217’si pozitif olarak gelmiştir. 2.136 hasta yatarak tedavi edilmiştir. Yatan hastaların 71’ i çocuk hastalardır. Hastalarımız ortalama 5 gün yatarak tedavi almıştır. Bu hastalardan 250’ si pandemi için ayrılan Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi edilmiştir. Pandeminin yoğun olduğu dönemde günlük ortalama 100-120 hasta yatırılırken, şu anda günlük 40-50 hasta yatışı yapılıp, ortalama 45-50 hasta taburcu edilmektedir.
Hastaların yattığı standart oda
Ölenlerin yaş ortalaması 70
Hastanemizde yatan hastalarımızın yaş ortalaması 57 iken, yoğun bakım yatan hastalarımızın yaş ortalaması 68 olarak tespit edilmiştir. Vefat eden hastalarda ise yaş ortalaması 70 olarak saptanmıştır. Korona virüsden ölüm oranı hastanemizde yaklaşık % 1,9’ dur. İleri yaş ve ek hastalığı olan Korona virüslü hastalarda ölüm oranının daha yüksek olduğu saptanmıştır.Hastaların yüzde 80'i iyileşti
Yatan hastalarımızın 1.721’i (% 80) şifa ile taburcu edilmiştir.
Halen hastalarımızın %20’ si (329 güncel yatan hasta sayısı) pandemi kliniklerinde ve pandemi yoğun bakım ünitelerinde yatmaktadır.
Kriz durumlarında ani refleks gösterebilmek oldukça önemli bir konudur. Biz hastane olarak bu konuda oldukça deneyimliyiz. Bu krizde de bu refleksif yapımızın avantajlarını gördük. Hastane yönetimince oluşturduğumuz organizasyon şemamızla hiçbir problem yaşamadan korona virüs hasta muayene ve tedavilerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdik.Başarı formülünün 10 maddesi
Korona virüslü hastalarda başarılı olmamızın sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:
Salgınla birlikte hızlı bir şekilde hastanemizi hazır hale getirdik. Boşaltılabilen klinikler ve yoğun bakım üniteleri pandemi kliniği ve pandemi yoğun bakım ünitelerine dönüştürüldü. Böylelikle hiç bir hastaya yatak yok denilmedi. Ayrıca hastaların muayene edileceği korona virüs poliklinikleri ve laborutuvar sürüntülerinin alınacağı alanlar oluşturuldu.Sonuç olarak hastaların tanı ve tedavisi konusunda fiziki mekan ve sağlık ekibi olarak yeterli bir konumda olmamız ve iyi bir organizasyon ile tedavi sürecini yürütmemiz hastalarımızın kısa sürede tedavi olmasını sağladı.
- Tüm personele kişisel koruyucu ekipman dağıtıldı ve moral motivasyonlarını arttırıcı psikososyal destek ve Korona virüs eğitimleri verildi.
- Hastane içinde oluşturulan korona virüs poliklinikleri ve pandemi klinikleri için hekim, sağlık personeli ve destek elamanı planlaması yapıldı.
- Her gün tüm hastalara hastane içinde oluşturulan Covid-19 - Pandemi bilimsel kurulunca vizitler ve hasta bazlı toplantılar yapıldı. Sağlık Bakanlığı’ nın Korona virüs ile ilgili rehberi ışığında tedaviler sürekli güncellendi. Bu ise tedavide geç kalınmayı önledi.
- Tedavide gerekli olan tüm ilaçlar Bakanlığımız tarafından hastanemize gönderildi.
- Bakanlığımız tarafından oluşturulan bilim kurulu hastanelerden aldığı verilerle tedavi algoritmalarını neredeyse günlük olarak güncelledi ve tüm Türkiye‘ de aynı tedavi uygulandı. Böylece hastanelerden alınan geri dönüşlerle kısa sürede daha etkin tedavi algoritmaları oluşturuldu.
- Diğer ülkelerde bulunamayan veya sadece yoğun bakım ünitelerinde tedavide kullanılan favipiravir gibi ilaçları hastalarımıza uygun gördüğümüz anda kullandık. Böylece hastaların durumu kötüleşmeden önlem almış olduk. Bu ilacın erken kullanılması hastalığın daha ağır forma geçmesine engel oldu.
- Yoğun bakımda tedavi gören hastalarımızda pron (yüz üstü) pozisyondan, yüksek volümlü oksijen tedavisinden ve immun plazmaferez tedavisinden olumlu sonuçlar aldık. Böylelikle yoğun bakım ünitelerindeki hastalarımızın entübe edilmelerini engelledik. Bu da korona virüs hasta tedavisindeki başarının sırlarından biriydi.
- Hasta ve çalışan sağlığı için hastanemiz süreç başladığından bu yana tüm alanları kapsayacak şekilde düzenli olarak dezenfekte edildi.
- Hastane içinde asansörler, yemekhane, dinlenme koltukları ve poliklinik muayene koltukları sosyal mesafeye uygun şekilde düzenlendi.
- Hastanemizdeki tüm toplantılar ve sosyal içerikli organizasyonlar iptal edildi.