Sabah'ta yer alan habere göre, AK Parti MYK'sında da bu konu gündeme gelmiş ve bazı çalışmalar yapılmıştı. Ve bu düzenleme için kriterlerin belirlenmesi hususunda bir çalışma yapılması gündeme gelmişti. Çünkü bu kriterlerin belirlenmesinin siyasiler üzerindeki baskıyı da azaltacağı düşünülmüştü.Takvim'in haberine göre ise Devlet Bahçeli ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ikili görüşmelerinde bu konuyu gündeme alırlarsa; Cumhur İttifakı'nın bu konuyu masaya yatırabileceği değerlendirmesi yapıldı. Hatta il ve ilçe olmak isteyen bölgeleri küstürmemek adına sürecin planlamasının mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılması daha uygun olarak konuşuluyor.
Hangi kriterler masada?
Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun gibi 8 başlıktaki kriterlere uyan yerler il olacak. Şu ana kadar adı geçen bir ilçe olmasa da kriterleri karşılayabilecek Alanya, Tarsus, İnegöl, Çorlu, Manavgat, Ünye, Edremit, Fethiye, Midyat, Yüksekova ve Erçiş gibi ilçeler bulunuyor.Coğrafi şartların yanında bir ilçenin il olabilmesi için en az 100 bin nüfusa ve merkeze en az 30 kilometre mesafede yer alması gerekiyor. Bu koşullar göz önünde bulundurulduğunda Alanya en uygun il olarak konumlanıyor.Daha önce 67'den 81'e çıkmıştı
1989 yılında Aksaray ile başlayan ilçelerin il yapılması 1999'a kadar devam etti ve 67 olan il sayısı 81'e çıkmıştı.İl olmaya en yakın ilçeler hangileri?
- ALANYA, ANTALYA
- TARSUS, MERSİN
- İNEGÖL BURSA
- ÇORLU, TEKİRDAĞ
- SİVEREK, ŞANLIURFA
- MANAVGAT, ANTALYA
- İSKENDERUN, HATAY
- AKHİSAR, MANİSA
- FETHİYE,MUĞLA
- EREĞLİ .ZONGULDAK
- ERCİŞ,VAN
- EDREMİT, BALIKESİR
- BANDIRMA, BALIKESİR
- NAZİLLİ, AYDIN
- CİZRE, ŞIRNAK
- LÜLEBURGAZ, KIRKLARELİ
- EREĞLİ, KONYA
- ELBİSTAN, KAHRAMANMARAŞ
- ERGANİ, DİYARBAKIR
- KOZAN, ADANA
- ÜNYE, ORDU
- KAHTA, ADIYAMAN
- POLATLI, ANKARA
- MİDYAT, MARDİN
- YÜKSEKOVA, HAKKARİ