Cinsel istismar klinik bir vaka olarak oldukça yaygın ve çalışırması en zor travmalardan biridir. Çünkü cinsel istismara uğramış çocuklar yaşadıklarını pek kolay anlatamazlar. Bir sır gibi saklarlar. Ancak ve ancak oyun yoluyla, hikâye yoluyla ya da resim yoluyla çocuğa ulaşmayı deneriz. Genellikle hep aynı oyunu oynarlar, sessiz olurlar ve bir yere uzun bir süre dalıp gidebilirler. Anatomik olarak detaylı oyuncalar (vajina, kıl, penisi olan bebekler gibi) bizlere fayda sağlayacaktır. Resimlerde ise El büyük, ağız kocaman, penis, büyük ayak gibi içerikler yer alabilir. Çocuğun giyimi de kendisini ele verebilir. Tacize uğramış çocuklar katman katman kıyafet giyebilirler.
Cinsel istismar ne zaman istismardır? Genital bölgelere ve diğer haz alınan bölgelere temas cinsel istismara girer. Dokunmanın niyeti iyi olsa da (temizlemek gibi) oraya edinilen fazla temas istismar demektir. Dolayısıyla buradan annelerin dikkatli olmaları gerektiğini söyleyebiliriz. ‘’Ben onun annesiyim’’ demek cinsel istismarı engellemez. Dokunmak dokunmaktır. Özel bölgelere dokunulmaz ve başkasının özel bölgeleri görülmez. Bu durumların hepsi cinsel istismardır. Cinsel istismar kaygı, korku, depresyon, ilişki kurmada zorluk, düşük özgüven neden olur.
Çocuklar genellikle tacize en yakın çevresi tarafından maruz kalmaktadır. Taciz sonrası gelen tehdit, çocuğun kendi içine hapsolması demektir. Çocuklar herkes onu suçlayacak ve kimse inanmayacak diye korkarlar. Örneğin, dedesiyle her gün okula giden kız çocuğu eğer bir gün birden ben dedemle gitmek istemiyorum derse bu durumdan şüphelenilir. Cinsel tacizin etkileri üç nesil sürer. Bir kişi o döngüyü kırmazsa üç nesil daha sürecektir. Cinsel istismara uğradıysa birisi, başkasını istismar edebilir. Çocuk sadece dokunur, kendisine dokunulduğu gibi. Ek olarak cinsel istismara uğramış kişide ilerde seks düşkünlüğü oldukça karşılaştığımız bir durumdur.
Çocuklarla cinsel istismar çalışırken ucu açık sorular sormalıyız. Örneğin: ‘’Ne yapmayı seviyorsun?’’ Anne cinsel taciz konusu hakkında konuşmalı. Çocuklara verilecek ilk eğitim ebeveyni eğitmektir. Çocuğa: ''Hiç kimse seni dudaktan öptü mü?'' ''Hiç kimse senin resmini çekti mi?'' ''Hiç kimse penisini ağzınla dokunmanı istedi mi?'' ''Bir sırrın var mı?'' ''Okulda nasıl hissediyorsun kendini?'' ''Okulda korktuğun kimse var mı?'' ''Seninle gizli/sırlı oyunlar oynayan biris var mı okulda?'' gibi sorular sorulmalıdır. Ayrıca çocuklar cinsel tacize uğradığında ''sırrın var mı?'' sorusunu severler. Eğer çocuk ''Bu bir sır!'' derse cevabımız: ''Unutma sırlar kötü şeylerdir. O yüzden hiç sır saklamayız. Eğer canını yakıcaz derlerse hiçkimse canını yakamaz. Bana güvenebilirsin. O yüzden bana bundan bahsedebilirsin.'' ''Sadece anne-baba banyo yaptırabilir sana ama hoşuna gitmezse bana bundan bahsedebilirsin.'' gibi cümleler olmalıdır.
Uzman Psikolog
OZAN ERDEM CANAK