Tıpkı yetişkinler gibi geleceğimiz olan çocukları için de geçerli olan altın değerinde bir konuya değinmek istiyorum: Kitap okuma alışkanlığı. O kadar önemli ki kitabı severek okumak, araştırmak. Bir ulusu ayakta tutacak olan güvenliği, gelecek garantisi, inovasyonları ve icatları kitaplara borçluyuz. Bu durum ne kalıtımsal olarak ne de gökten gelir. Ülkemizde kitap okuma oranları istenilen seviyede değildir. Birçok insana sorduğumda aldığım cevap sıkıldıkları ya da dikkatlerinin dağınık olduğu yönünde. Çocukluktan itibaren etrafında kitapla büyüyen ya da okumayı sevmiş ve alışkanlık haline getirmiş kişiler olması gerekiyor. İnsan sevmediği bir şeyi yapmaz. Her şey gibi kitap okumaktan haz almak gerekiyor.
Kitaplar geleceğimizdir, tıpkı çocuklar gibi. İkisini birleştirip geleceğimizi sağlama alacak yatırımları liste şeklinde sizlere sunuyorum:
- Çocuğunuza okumanın keyifli bir şey olduğunu gösterin.
- Çocuklarınıza sürekli kitap, hikâye okuyun. 30 kere üst üste istese bile, uykunuz varsa bile okuyun.
- İletişimsel okumalar yapabilirsiniz. Sadece kitap okumakla kalmayıp hikayelere de alternatif sonlar bulun. Sonrasında kendi deneyimlerini anlatmaları için sorular sorun. Son olarak da geribildirimler verebilirsiniz. ‘’Harika!’’ gibi.
- Çocuklarınıza hikâye ve kitap okumak bir ödül yolu olmalıdır.
- Çocukların sizleri gazete ve kitap okurken görmesi ve bundan keyif aldığınızı deneyimlemesi çok önemlidir.
- Çocuğunuzu okumaya maruz bırakabilirsiniz. Yazı her yerdedir. Evdeki ve dışarıdaki yazıları (pano, binalar, buzdolabı vb..) okuması için teşvik edebilirsiniz.
- Çocuğunuzun harfleri öğrenmesi için harf pulları kullanabilirsiniz. Bunları genellikle duvarda ve pul defterinde kullanmayı severler. Kendi isminiz, aile isminiz, komşu, akraba isimlerinizi yazarak başlayabilirler. (Kopyalama yaparak)
- Çocuğunuzla sık sık konuşma başlatın.
- Çocuklarınıza kelime oyunlarının eğlenceli olduğunu gösterebilirsiniz:
Hece gelişimi için çıkarılan kelimeleri sorma oyunu: Örneğin; ‘’Hanımeli, hanım çıkarsa ne kalır? -eli’’ gibi.
Unutmadan, her zaman başarıyı değil, çabayı övmek önemlidir. Çocuğunuz bu süreçte hata yapabilir. Ona: ‘’Harika çabaladın! Bir dahaki sefere çok daha iyi çabalayacağından eminim’’. Başardıklarında ise: ‘’Harika çabaladın ve sonunda başardın!’’ gibi cümleler söylemeniz yeterlidir. Yapmak istemediğinde ise kısa bir teşvik sonrasında ısrar etmemek yararlı olacaktır.
Kaynak: GOLINKOFF, R.M., PASEK, K.H., EYER, D., ‘’Einstein Hafıza Kartları Kullanmazdı’’, Yakamoz, İstanbul, 2017